Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Szlovákia: Somoskői vár - Füleki vár

Kirándulás a történelembe, két ország peremén

2021. augusztus 21.
       szeptember 25.

   ( 1 nap)

    Csoportok részére a kért időpontban is megszervezzük az utat!

Ezt a kirándulást ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a történelmet, a kulturális látnivalókat a gyönyörű természeti tájakat és igazi kikapcsolódásra vágynak.

 

Csatlakozási lehetőségek:
Nyíregyháza - M3 autópálya pihenői - Mezőkövesd - Eger - Salgótarján


Indulás: Reggel 06:00 órakor Nyíregyháza, Római Katolikus templom (Kossuth tér 4.) parkolójából (nem nyíregyházi lakosok ingyenesen tudnak parkolni).

Program:
Rövid pihenőkkel érkezünk Somoskőújfaluba.

Somoskőújfalu az Északi-középhegységben, azon belül is a Cserhát északkeleti vonulatában helyezkedik el. Salgótarjántól északra, a Karancs és a Medves közti völgyben Somoskőújfalu vulkáni csúcsra épült középkori vára, pár méterre került a trianoni határ mögé. A 13. századi magyar vár ma Szlovákiához tartozik. Somoskő várához kötődnek az ifjú Balassi Bálint szerelmes versei az Anna versek. Petőfi így ír élményeiről útirajzokban: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.” Mielőtt rövid meredek emelkedőn érnénk fel a várhoz, előtte meglátogatjuk a vár tövében kialakított Petőfi emlékparkot. Itt találjuk a Petőfi-kunyhót,  és fa makett kiállítást a környékbeli várakról, és az Aradi vértanúk emlékhelyét”, Felkapaszkodva a várba, még napfényes tiszta idő sem szükséges ahhoz, hogy elakadjon a lélegzetünk a körpanorámás élménytől. Innen továbbindulunk a Palócföld legnagyobb várához a Füleki várhoz. A 13. századi vár Fülek város közepén helyeszkedik el és Nógrád megye legjelentősebb műemléke. Várlátogatás. A vár háromemeletes. A berendezett kiállító termek bemutatják a vár történetét, a Palóc kultúra számos emlékét. Szabadprogramban lehetőség van megkóstolni a helyi ízeket. Hazaérkezés az esti órákban.

Ajánlott felszerelés: Réteges öltözet, esernyő, esőkabát, kényelmes cipő. Érvényes úti okmány!

Részvételi díj: 11.500 Ft/fő  
(a részvételi díj 30 fő fizető utasra van kalkulálva)       

A részvételi díj tartalmazza:
-
utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- idegenvezetés, szervezési díj és ÁFA

 
Külön fizetendő:
- Füleki vár belépője: kb: 4 euró / fő
- Somoskői vár belépője: kb: 4 euró / fő
  (a belépődíjat csak az az utas fizeti, aki szeretne bemenni)
 
Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda, 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947     
Mobil: 06-30/531-2137
Email: nyirtour@t-online.hu 
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu
Facebook: facebook.com/nyirsegutazasiiroda
Engedélyszám: U 000404 

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.