Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Szlovákia: Kirándulás a felvidék csodálatos tájain

SZEPSI, SZTRACENAI-VÖLGY, DEDINKY-TÓ , IMRIKFALVA

1 nap 

Csoportoknak, baráti táraságoknak, igény szerinti időpontban és a kért településről is megszervezzük a programot.

A kiírt árak 40 főre vannak kalkulálva.

aki nem ismeri múltját, hagyományait, az elveszti gyökereit, csak hányódik a világban. 
Néha-néha fel kell kerekednünk, útra kelnünk mindegy hova a valóságban vagy a lélek tájain,
az emlékezetünk segítségével, hogy visszataláljunk romlatlan önmagunkhoz ”
(Krúdy Gyula)

Elutazás a reggeli órákban.
Rövid pihenőkkel, Tornyosnémeti határátkeléssel érkezés Szlovákiába. Elsőként Torna vármegyében a környék legnépesebb települését a Torna várához közeli Szepsit (szlovákul Moldava nad Bodvoulátogatjuk meg.  Ezen a településen az 1795-ös tűzvészben szinte minden leégett. Csak a templom falai maradtak meg és a falu egyetlen műemléke a székely kapu (Szojka-kapu). A megmaradt székely kapun mely a falu főterének az ékessége az alábbi latin felirat olvasható: 
„égtem, égtem, de el nem égtem” A volt magyar települést helyi idegenvezető mutatja be és mesél az itt élő emberek életéről, kulturájáról. 

 

kovácsműhelyből kialakított múzeumba is ellátogatunk. A város további érdekessége, hogy itt született Szepsi Laczkó Máté történész, költő, akinek a tokaji aszú elkészítésének receptúráját köszönhetjük, valamint Szepsi Csombor Márton utazó, pedagógus.

Városlátogatás után tovább indulunk. ElsőkéntTorna vára, majd a romantikus szépségű Szádelő (Zadielska-völgy) nemzeti természeti rezervátumatárul elénk. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkdél-keleti részén, haladunk tovább a Sztracenai völgy bejáratáig.
Itt leszállunk az autóbuszról, és elindulunk a gyalogtúránkra. Balról gyönyörű sziklafalak, jobbról csobogó patakpartján haladva hamar meglátjuk a Dedinky tó egyik ágát, ahol rövid pihenőnk alatt rácsodálkozunk erre a gyönyörű tájra. Továbbhaladva, egy körülbelül 150 méteres emelkedő megtétele után érkezünk le Imrikfalvára.A nem igazán fárasztó utunk után lehetőség lesz megkóstolni a szlovák ízeket (káposzta leves, sztrapacska, knédli stb).

Akik nem túráznak, azok rövid pihenő után tovább utaznak az autóbusszal Imrikfalvára. A tóparton csodálatos környezetben tölthetik el  ők is szabadidejüket ameddig a túra csapat megérkezik. További lehetőség van ebben a festői környezetben fekvő faluban megtekinteni Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt római katolikus templomot, amely 1835-ben épült barokk-klasszicista stílusban. Hangulatos éttermeikben a helyi ízek megkóstolására is van lehetőség.

Hazaindulás, érkezés Miskolc, Szerencs, Tokaj, Nyírtelek érintésével Nyíregyházára  és Debrecenbe az esti órákban.

Részvételi díj: 9.500 Ft + 5 euró /fő

(A részvételi díj a belépők árát nem tartalmazza.)
 

A részvételi díj Nyíregyházáról és Debrecenből van kalkulálva.

 

A részvételi díj a felszállás helyétől függően módosul.

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.