Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

SZILVESZTER DÉL-ERDÉLYBEN

Zilah – Gyulafehérvár – Vajdahunyad – Déli-Kárpátok – Nagyszeben Déva – Máriaradna - Csernakeresztúr

Falusi disznóvágással, melegvizű fürdőzéssel, nagyszabású szilveszterrel 

 

Jelenleg nem foglalható!

(5 nap / 4 éj)

Csatlakozási lehetőség: Nyíregyháza – Debrecen

 

1.   nap: Nyíregyháza – Debrecen – Nagykároly – Zilah – Nagyenyed − Gyulafehérvár

Indulás Nyíregyházáról és Debrecenből korai órákban. Vállaji határátkeléssel Nagykárolyon áthaladva Zilahra érkezünk. Rövid séta Szilágy megye fővárosában (Wesselényi Miklós Református kollégium, Ady Endre Szobor, Wesselényi jobbágy-felszabadító szobor). Tovább indulunk Erdély ősi fővárosába Gyulafehérvárra. A város 1542 és 1690 között az erdélyi fejedelemség fővárosa voltAz Érseki székesegyházban kezdjük programunkat, ahol láthatóak a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágja. Majd séta a Püspöki negyedben. Károly-kapu, Szent György-kapu, Hóra-lázadás emlékmű megtekintése. Este érkezés Dél Erdélybe a Retyezát és a Déli Kárpátok árnyékában lankás dombok között megbúvó településre, Csernakeresztúrra. (4 éj) ahol vendéglátóink szíves fogadtatásában részesül csoportunk. Házias vacsora.

2.   nap: Reggeli után Falusi disznóvágás. A nap további részében kirándulás – Vajdahunyadra és a Páring hegységbe

Bőséges svédasztalos reggeli után megtekintjük a hagyományos fogópálinkás disznóvágás (perzselés, boncolás) eseményeit. Ezután jó hangulatban kirándulunk Vajdahunyadraa Hunyadiak dicső várkastélyához. Betekintést nyerünk a vár és a környék történelmébe. Ezután kirándulást teszünk a Déli Kárpátokba a Páring hegységbe. Libegővel 1700 méter magasba emelkedünk, ahonnan belátható a Petrozsényi-medence. Itt a Déli Kárpátokban gyönyörködhetünk a havas tájban, melegedünk a menedékházak kávézójában, lehetőség van szánkózásra is, amennyiben van hó. Este disznótoros vacsora, borkóstolóval.

 

3.   nap: Nagyszeben „A város 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa”

Reggeli után Nagyszebenbe, a szászok kulturális fővárosába látogatunk. A város legfőbb látnivalói: a Huet tér, (monumentális méretű, késő gótikus stílusú evangélikus püspöki székesegyház), Nagy piactér, Kis piactér, Hazugok hidja, a katolikus templom.  és az UNESCO Világörökség részét képző óváros. Ez a város egykor az erdélyi szászok kulturális és

kereskedelmi központja volt. Erdély legnagyobb szász városát 2008-ban "Európa 8. legideálisabb lakóhelyének" választották meg. 2019-ben Nagyszeben és környéke Európai Gasztronómiai Régió lett.  Nagyszeben a karácsonyi vásáráról is nagyon ismert.  Városlátogatás után (kb. délután 16.00 órára) visszaérkezünk szálláshelyünkre, szabadprogram, pihenés és készülődés az esti szilveszteri mulatságra.

Este 20:00 órától hajnalig tartó SZILVESZTER finom ételekkel, italokkal, süteménnyel, élő zenével.

4.   nap: Déva várának megtekintése – fürdőzés a vár lábánál lévő meleg vizű fürdőben

Késői reggeli, majd Dévára indulunk. Magos-Déva várának panorámája lenyűgöző. A hajdani erődítmény, az Alsó-Maros mentén a Déva város fölé emelkedő hegyen egy 250 méter magas sziklán épült a 13. században. A Dévai vár börtönében raboskodott és itt is halt meg Dávid Ferenc Erdély első Unitárius Püspöke és Dobó István az Egri vár egykori hős kapitánya. A Kőmives Kelemen cimű népballada a vár felépítésének elképzelt – emberfeletti akadályokba ütköző- történetét mondja el. (A vár gyalogosan rövid sétával megközelíthető. kb. 30 perc. A vár tetejéről páratlan panoráma tárul elénk a környező tájakra és a Déli Kárpátokra.
Az évvégi fáradalmainkat a vár lábánál lévő meleg vizű fürdőben pihenhetjük ki. Este egy kis morzsa buli keretében búcsúzkodunk, vacsora.

5.   nap: Marosillye – Lippa – Máriaradna – N agyvárad – Debrecen - Nyíregyháza

Reggeli után hazaindulunk. Útközben Marosillyén áthaladva Bethlen Gáborra emlékezünk, aki itt született 1580 ban, Lippa várának érintésével ismét történelmi személyiségek kerülnek említésre. Lippa várát IV. Béla emeltette a tatárjárás után, aki pénzverőkamarát hozott létre a várban, majd a Hunyadiak, Mátyás király, Szapolyai János kerülnek említésre. A történelmi Magyarország egyik legfontosabb Mária-kegyhelyére, a Maros völgyében fekvő Lippával szemben lévő, impozáns, barokk, kéttornyú máriaradnai kegytemplomotlátogatjuk meg.

Nagyvárad érintésével Ártándi határátkeléssel érkezünk Debrecenbe, majd Nyíregyházára az esti órákban

 

Csernakeresztúr telepűlésről néhány információ, ahol a 4 éj szállásunk lesz:

Hunyad megye legnépesebb magyarlakta települése Dél Erdélyben (egy magyar sziget) Több mint felét Bukovinai székelyek leszármazottjai lakják. Őseik az 1764-es Madéfalvi veszedelemkor menekültek Bukovinába és 5 faluban telepedtek le (Istensegits, Fogadjisten, Hadikfalva, Andrásfalva, Józseffalva) majd innen telepiti ki 1911-ben a magyar állam a mai faluba, Csernakeresztúrra a bukovinai székelyeket. Letelepedésük után 1915 ben templomot építenek, 1920-ban katolikus iskolát indítanak. Az itt élő bukovinai székelység mai napig büszke hagyományaira. Vendéglátónk egymáshoz közel jó minőségű magyar családok által működtetett 3* panzióban tudja elhelyezni csoportunkat. Az egész csoport egy helyen vacsorázik szép nagy étteremben, a szilveszter és minden közös program egy helyen lesz a csoportnak.

Részvételi díj: 

 

A részvételi díj tartalmazza:

─autóbuszos utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal

─ 4 éj szállás Csernakeresztúron magyar családok tulajdonában lévő 3* panziókban

─ 4 svédasztalos reggeli, 3 vacsora

- Disznóvágás 

− Szilveszteri mulatság finom ételekkel, italokkal, süteménnyel, élő zenével.

−minden nap programjai

− Idegenvezetés

 

Külön fizetendő:

Belépőkre és járulékos költségekre 250 Lei/fő

B.B.P biztosítás (Irodánkban is köthető)

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.