Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körutazás

Vaja-Tákos-Csaroda-Tarpa-Szatmárcseke-Túristvándi-Nyírbátor-Máriapócs

2021.  Május 01.
                     Augusztus 21.
                      Szeptember 11.
                Október 16.

         (1 nap szombat)

   Csoportok részére a kért időpontban is megszervezzük az utat!

Csatlakozási lehetőségek:
Debrecen, Nyíregyháza

 
Indulás: Reggel 06:30-kor Debrecenből (Tesco parkoló- Kishegyesi u. oldala) 07:30 órakor Nyíregyházáról a Római Katolikus templom parkolójából (Kossuth tér 4.) (nem nyíregyházi lakosok ingyenesen tudnak parkolni).
 
Vaja: A Nyírségi település a  XIII. századtól a Vay nemesi család birtoka. 1711-ben itt, a vajai várban találkozott II. Rákóczi Ferenc Pálffy János gróffal, a magyarországi császári csapatok főparancsnokával, néhány nappal azelőtt, hogy végleg elhagyta az országot. A kastély parkjában található a szoborpark, ahol a kuruc kor és a Rákóczi-szabadságharc híres személyeinek mellszobrai láthatók (II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona, Vay Ádám, Bottyán János, Béri Balogh Ádám, Radvánszky János). A kuruc emlékeket őrző faluban alakult meg a Rákóczi Tárogató Egyesület, amely magára vállalta, hogy összefogja a hagyományos magyar hangszer, a tárogató hazai és külföldi megszólaltatóit.(várlátogatás).
 
Tákos: A Beregi-síkságon található kis település, melynek Magyarországon és a megyében is egyedülálló műemléke az 1766-ban épült paticsfalu, zsindelytetős református templom. Kuriózum a turisták számára a „MEZÍTLÁBAS NOTRE DAME”.(templomlátogatás) 
 
Csaroda: A megye keleti részén a Beregi-síkságon találjuk csodálatos természeti környezetben a már honfoglalás előtt is lakott kis települést. Református temploma a XIII. században késő romantikus stílusban épült. A templom belsejében színes falfestés maradványai láthatók. A festménymaradványok a kor divatja szerinti magyaros motívumokat, és „MOSOLYGÓ SZENTEKET” ábrázolnak. (templomlátogatás). 
 
Tarpa: A híres „kuruc” település  a Beregi-síkságon, a Tisza ölelésében, a Kárpátok lábai és az Alföld találkozásánál található. A módos Szatmár vármegyei mezőváros fontos szerepet játszott a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő bujdosómozgalomban. A helyi születésű Esze Tamásnak, II. Rákóczi Ferenc jobbágyának múlhatatlan érdeme, hogy 1703 tavaszán nem a törökországi száműzetésben élő Thököly Imrét, hanem a lengyel földön bujdosó fiatal Rákóczit nyerték meg a felkelés ügyének. Itt található a Tiszántúl egyetlen épen maradt ipartörténeti műemléke a szárazmalom. 
 
Szatmárcseke: A Tiszaháton fekvő Tisza-parti település már a 12. században lakott volt. A település ősi családja a „Kölcseyek”. 1815-től 1838. augusztus 24-én bekövetkezett haláláig itt élt Kölcsey Ferenc költő; itt fejezte be nemzeti imánkat, a Himnuszt. Az épület előtt áll Kölcsey Ferenc egész alakos bronzszobra, melyet a Himnusz születésének 150., a költő halálának 135. évfordulójára állítottak fel. Műemlék temetője egyedülálló a világon csónak alakú, faragott fejfák sokasága mellett haladva érjük el Kölcsey Ferenc fehér márvány, klasszicista stílusú síremlékét. (megemlékezés Kölcsey sírjánál)
 
Túristvándi: a Túr folyó partján fekvő, csodálatos természeti környezetű település, már a 12.századtól lakott volt. A 18. században épült, ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. A Túr folyóra fából épített malomépületben malomtörténeti múzeum működik. A malom működés közben is megtekinthető. (malomlátogatás)
 
Nyírbátor: A történelmi hangulatú kisváros  a 15-16. századból fennmaradt világi és egyházi építészeti emlékeiről, és a város egykori földesurairól, a Báthoriakról is híres.  A város történelmét az egymást váltó fejedelmek, főurak – Báthoriak, Bethlenek, Rákócziak és Károlyiak – határozták meg. Virágzása mégis a Báthori családhoz kötődik.  A gótikus út egyik csodája a református templom, mely a legszebb hazai hálóboltozatos templomunk. A gótikus út másik csodája a minorita templom 1480-ban épült, valószínűleg a kenyérmezei győztes csata zsákmányából építtette Báthori István erdélyi vajda, akit 1493-ban itt temettek el, később a Báthori család több tagját is itt helyezték örök nyugalomra. A templomban található a világon egyedülálló "KRUCSAY-OLTÁR", mely drámai módon mutatja be Jézus Krisztus szenvedéstörténetét.
 
Máriapócs:A település 13. századi. 1696-ban templomában könnyező Szűz Mária ikon hozta meg Pócs hírnevét. A kegykép számára és a felélénkülő búcsújárás szolgálatára épült meg a mai Szent-Mihály templom és a Nagy Szent Vazulról elnevezett bazilita kolostor. 1749-ben telepedtek le itt a bazilita szerzetesek. A monostor a görögkatolikusok művelődési és oktatási központjává vált, s az itteni tanítóképző majdnem egy évszázadig képzett itt kántortanítókat. (templomlátogatás)
Részvételi díj: 9.500 Ft/fő
(az ár 40 fő fizető utasra van kalkulálva)
 
A részvételi díj tartalmazza:
utazás turista autóbusszal, idegenvezető
szervezési díj + ÁFA

 
Külön fizetendő:
belépők és járulékos költségek ára:  kb. 7.000 Ft /fő
 
Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda, 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947   
Mobil: 06-30/531-2137
Email: nyirtour@t-online.hu
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu
Facebook: facebook.com/nyirsegutazasiiroda 
Endegélyszám: U 000404

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.