Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Kalocsa - 32.Paprikafesztivál

Kalocsán 32. alkalommal rendezik meg a világhírű fűszernövények, a sárközi ember piros aranyának ünnepét

2021. Szeptember 11.
(1 nap)
Csoportok részére is megszervezzük az utat a kért helyről!

Csatlakozási lehetőségek:
Nyíregyháza, Debrecen, M3 autópálya pihenői

Indulás reggel 04:00-kor Nyíregyházáról a Római Katolikus templom parkolójából, (Nem Nyíregyházi lakosok ingyenesen tudnak parkolni), Debrecenből 05:00 órakor (Tesco parkoló, Kishegyesi u. oldala). Utazás, rövid pihenővel, majd érkezés Kalocsára, a paprika fővárosába.

Városnéző sétával fedezzük fel Kalocsa értékeit és történelmi múltját. Az ország egyik legszebb főteréről, aSzentháromság térről indulunk el. A térenbarokk és copf stílusú épületekben gyönyörködhetünk. Itt emelkedik a tér névadója, a 7 méter magas barokk Szentháromság oszlop. Megtekintjük a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt barokk székesegyházat, amelyben Szent Piusz földi maradványait őrzik. A templom orgonáján hajdanán még Liszt Ferenc is játszott. A főszékesegyház mellett áll azÉrseki Palota épülete,itt található az Érseki Kincstár, valamint az Érseki Könyvtár, mely 160 000 kötetével a Kárpát-medence legnagyobb egyházi könyvtára. Többek között 60 kódexet, 508 ősnyomtatványt, valamint egy Luther Márton aláírásával ellátott bibliát is őriz.

A tér közelében található a Paprika Múzeum. Ez Európa legnagyobb paprika múzeuma. A padlástérben lévő kiállítás a magyar kisüzemi fűszerpaprika-termesztés történetét ismerteti. Bemutatja a munka egyes folyamatait, és az ezekhez használt legfontosabb eszközöket. A gerendákra akasztott paprika fűzérek látványa és illata csak fokozza az élményt. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény bekerült a hungarikumok gyűjteményébe. Innen ellátogatunk a Porcelán Manufaktúrába, ahol figyelemmel kísérhetjük a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig, és betekintést nyerünk a porcelánfestés mesterségébe. A látogatás végén a bemutató teremben kedvező áron vásárolhatunk is a termékekből.

A manufaktúrával szemközt áll a 23 méter magas,28 fényszórót és 49 forgó tükröt tartó Schöffer torony. (A Párizsban élő, kalocsai születésű Schöffer Miklós szobrászművész tervei alapján készült 1982-ben.) Érdekessége, hogya fényszórók be- és kikapcsolását, valamint a tükrök forgását a torony melletti úton elhaladó gépjárművek zaja irányítja hangérzékelők és számítógép közvetítésével.

Programunk következő állomása az Érsekkert, Kalocsa zöld szíve, amely kellemes sétára és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget. Itt rendezik meg idén immár XXXI. alkalommal a Kalocsai Paprikafesztivált. Szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízvilágával, valamint a paprikához fűződő népművészeti alkotásokkal. Különböző folklórprogramok színesítik a rendezvényt, sétálhatunk a pálinka- és borutca forgatagában, nézelődhetünk a kézműves vásárban és vásárolhatunk a helyi termelők portékáiból.
A kellemes kikapcsolódást követően indulás haza késő délután, érkezés Debrecenbe és Nyíregyházára az esti órákban.

Részvételi díj:  16.500 Ft/fő
(Az ár 30 fő fizető utasra van kalkulálva)
 
A részvételi díj tartalmazza:
- utazás turista autóbusszal
- idegenvezetés, szervezési díj, és ÁFA
 
Külön fizetendő:
- Kalocsai Porcelán Manufaktúra 1000 Ft /fő (nem kötelező)

Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda, 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947
Mobil: 06-30/531-2137
Email: nyirtour@t-online.hu
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu
Facebook: facebook.com/nyirsegutazasiiroda
Engedélyszám: U 000404

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.