Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Gyimesi és Moldvai csángók földje - Szászföld és Munténia (Sinaja)

(Erdély – Moldva – Munténia) A keleti és déli Kárpátok bűvöletében

2022. július 12 - 16.
              október 18 - 22.

   5 nap/ 4 éj
   (csoportok részére a kért helyről és időpontban is megszervezzük az utat)

Csatlakozási lehetőségek:

Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu

1. nap: Nyíregyháza – Debrecen - Ártánd (határátkelés) – Királyhágó – Farkaslaka - Szejke- Székelyudvarhely – Csíkszereda – Gyimesbükk (gyimesi csángók földje)

Elutazás Nyíregyházáról és Debrecenből a kora reggeli órákban. Határátkelés Ártándon. Nagyvárad érintésével, kis pihenőkkel utazás Székelyföld felé. Királyhágó (Erdély kapuja) rövid megálló. Farkaslaka (Tamási Áron népi író sírja, Trianoni emlékezés parkja és népi kirakodóvásár).Szejke14 műemlék székelykapu alatt sétálva jutunk el a legnagyobb székely Orbán Balázs kopjafás síremlékéhez. Innen a székely anyaváros Székelyudvarhely érintésével érkezünk meg Erdély legszebb hegyvonulatára a Hargitára. Homoródfürdőn borvizet kóstolunk, majd Csíkszeredán áthaladva érkezünk a Gyimesi Csángók földjére, Gyimesbükkre (Keleti-Kárpátok). Szállás elfoglalása (1 éj).

2. nap: Gyimesbükk (ezeréves határ) – Pusztina – Bákó (Moldva)

Reggeli után az ezeréves határra indulunk. Megtekintjük a felújított vasúti őrházat, a Rákóczi vár romjait, Kontumáci kápolnát, Hit, Élet és Nemzet kapuját. Innen a Kárpátok csodálatos hegyvonulatán keresztül haladva jutunk el a Moldvai csángókhoz, Pusztinára. A moldvai csángók a madéfalvi mészárlás 1764 után ide bujdokoltak. A magyar nyelvű iskolában ismerkedünk a helyi hagyományokkal, a falu és a csángók történelmével. Nyisztor Ilona moldvai népdalénekessel, aki a csángó zenei kultúra leghitelesebb követője. Ízelítőt kapunk magyar örökségükből csángó énekekből és népmesékből.  Este szállás elfoglalása Bákóban (1 éj).

3. nap: Pusztina –Magyarfalu - Ojtozi-szoros – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy

Reggeli után a legkeletibb Moldvai csángó településre Magyarfaluba látogatunk. Ennek a falunak a középkorig visszanyúló magyar történelme van, melyet megerősített az ide csángált csíki magyarság. A színtiszta magyar lakosok itt nagyon elszigetelten élnek. Kimaradtak az 1800-as évek elején lezajlott nyelvújításból. Ezért az ősi magyar nyelvet beszélik. A román nyelvű lakosság szerint, ezek a magyarok „katolikusul beszélnek”. Meglátogatjuk a „Gyerekek házának nevezett (magyar iskolát). Kb.150 gyereket oktatnak napi két órában magyar nyelvre, énekre, táncra, kézművességre (magyarországi segítséggel, az anyanyelv védelme érdekében). A „Magyarház” szintén magyarországi segítséggel épült meg, és működik (itt a helybéliek bemutatják csángó táncukat és megkóstoljuk a csángó ételeket). Délután a Nemere hegység és a Háromszéki havasok között a sok csatát megélt Ojtozi szorosba érkezünk. Az első világháború véres harcainak színhelyén koszorúzás a 24. székely határvadász és a 18-as soproni gyalogezred áldozatainak emlékművénél. Este érkezés szálláshelyünkre Sepsiszentgyörgyre (2 éj).

4. nap: Sepsiszentgyörgy – Szászföld - Prázsmár (UNESCO Világörökség) - Szinaja (Királyi Peles-kastély)

Reggeli után a szászok földjére, Prázsmárra indulunk, ahol egy Világörökség részét képző barcasági, evangélikus erődtemplomot látogatunk meg. A 12. században épült templomot a törökök terjeszkedése miatt, kettős várfallal és bástyákkal vették körül. Belső várfalába 275 kamra és egy iskola terem is épült, melyben vész esetén meghúzódhattak értékeikkel az itt élők.

A templom Szent Kereszt-szárnyasoltára az 1480-as években készült– ez az egyik legrégebbi szárnyasoltár Erdélyben. Következő megállónk a Déli Kárpátokban, Erdély és Havasalföld határán fekvő Szinaján lesz.  Megtekintjük Románia egyik legfontosabb történelmi jellegű műemlékét I.Károly román király nyári rezidenciáját, a Peles-kastélyt. A kastély a 20. századi Európának az egyik legszebb műemléke. Diófából diszitett diszterem, a hársfából diszitett nagy szalon és a zeneterem bútorzata a karputalai maharadzsa ajándéka. A fegyverterem 4000 eleme európai és keleti kultúrákból származnak. Színházterme, ebédlője, tanácsterme XIV. Lajos  kori stílusról árulkodik. Kastélylátogatás után sétálási, vásárlási, és kávézási lehetőség van a kastély gyönyörűséges parkjában. Este szállás elfoglalása.  

5. nap: Sepsiszentgyörgy - Nyerges-tető – Székelyudvarhely – Korond – Nagyvárad – Debrecen - Nyíregyháza

Reggeli után a Keleti Kárpátokban gyönyörködhetünk. A Csiki havasok és a Torjai hegység 878 m magas hágóján érkezünk a Nyerges tetőre, ahol az 1848-as forradalom egyik utolsó székelyföldi csatája zajlott. Ez egyben a székely hősök kopjafás emlékhelye is. Megható érzés látni az itt felállított kopjafák sokaságát, melyek az elesett hősöknek állítanak emléket. Innen a Hargita hegységen áthaladva érkezünk a székely anyavárosba Székelyudvarhelyre, ahol a Főtér nevezetességeit tekintjük meg (városháza, Orbán Balázs szobra, Ferences és Református templom, Vasszékely szobor). Hazaindulunk rövid megállókkal érkezés Debrecenbe és Nyíregyházára a késő esti órákban.

Részvételi díj: 82.000 Ft / fő
(az ár 30 fő fizető Utasra van kalkulálva)

 

Részvételi díj tartalmazza:
utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- 4 éj szállás 3*-os szállodában, 2 ágyas zuhanyzós szobákban
- idegenvezetés
- szervezési díj és Áfa

Külön fizetendő:
- Fakultatív félpanzió: (4 reggeli + 4 vacsora): 24.000 Ft/fő
  
- belépők ára: kb. 150 RON/fő (helyszínen fizetendő)
  Minden utas csak azt a belépőt fizeti, ahova szeretne bemenni!

- BBP biztosítás és stornó biztosítás (irodánkban köthető)

Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda; Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947 
Mobil: 06-30/531-2137   
Email: nyirtour@t-online.hu
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu
Facebook:facebook.com/nyirsegutazasiiroda
Engedélyszám: U000404

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.