Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Gasztronómia és kultúra Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

    Jelenleg nem foglalható
 3. nap

Csoportoknak is megszervezzük az utat a kért helyszínről és kiít időpontban!

Csatlakozási lehetőség:
Debrecen,Nyíregyháza

1. nap: Debrecen – Nyíregyháza - Máriapócs - Nyírbátor - Vaja - Baktalórántháza
Indulás kora reggel Debrecenből és Nyíregyházáról. Rövid pihenővel érkezés Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyére, Máriapócsra, mely hírnevét egy több százéves könnyező Mária ikonnak köszönheti. Máriapócs a Mária kultusz egyik kiváltságos helye. Nyírbátor két középkori templomát a XV. század második felében építette Báthori István, az 1479-es kenyérmeżei győztes csata emlékére. Magyarország legnagyobb gótikus temploma és fél évezred alatt szinte semmit sem változott. Ma is eredeti szépségében tündököl. A templom melletti harangtorony a legnagyobb és egyik legöregebb harangláb hazánkban.

Innen Vajára érkezünk, ahol a Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélyát, a Vay kastélyt látogatjuk meg. A szép ősparkban lévő várkastélyban ma a Vay Ádám Múzeum kiállítása eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharcot és korát. A kiállítás megtekintése után elfoglaljuk a szállásunkat Vásárosnaményban. Vacsora a szállodában. (2 éj)

2. nap: Vásárosnamény - Tákos - Csaroda - Beregdaróc - Tarpa - Nagyar
Reggeli után az 1766-ban épült mezítlábas Notre-Dame-nak is nevezett református templomot keressük fel Tákoson. A paticsfalu, zsindelytetős épület a Felső-Tisza-vidéki templomok utolsó hírnöke. Padlója döngölt agyag, fala vesszőből font, kívül-belül sárral tapasztott. Az eredeti állapotában felújított épület népies barokk berendezése és 58 kazettából álló, virágokkal díszített, gyönyörű festett famennyezet. Innen átsétálunk a beregi keresztszemes hímzés bemutatására, ahol a faluban élő asszonyok munkáit ismerhetjük meg. A Tájházban kiállított alkotások nem csak megtekinthetők, hanem meg is vásárolhatók. Következő megállónk a csarodai református templom, mely a késő román kori falusi templomok egyik legszebb példája. A patak parton fekvő templomot a belső falait díszítő XIII. századi freskók teszik különösen érdekessé. Beregdarócon a tájházban felfedik előttünk a kenderfeldolgozás rejtelmeit, a kendermagtól a lenvászonig. A szárazmalmok a középkor óta hozzátartoztak a településképhez, és nemcsak a Tiszántúlon, hanem másutt is az országban. Jelenleg a Tarpai szárazmalom az egyetlen ezek közül, ami megmaradt az utókornak. Ha már a pálinka hazájában járunk, átmegyünk a Tarpai Pálinkamanufaktúrába, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend segítségével megismerkedhetünk a díjnyertes pálinkák előállításának folyamatával. (4 féle pálinkát kóstolhatunk) Köztük a szatmári szilvapálinkát, illetve a szabolcsi almapálinkát is.  Nagyar az elmúlt években fontos idegenforgalmi célponttá vált a gyönyörűen felújított Luby-kastélynak köszönhetően. Rövid szabadprogram után este visszatérünk szálláshelyünkre, vacsora.

3. nap: Baktalórántháza - Szatmárcseke - Túristvándi - Penyige - Kállósemjén - Nyíregyháza  - Debrecen
Reggeli után Szatmárcsekére indulunk, ahol először a fafaragó mester műhelyébe látogatunk. Ő kísér el minket az Európa-szerte egyedülálló, szépen helyreállított és gondozott csónakos fejfás református temetőbe. Itt több mint 600 robosztus, tölgyfából faragott sírhely van, itt található többek között a költő, Kölcsey Ferenc síremléke is. Innen átsétálunk a Kölcsey Emlékszobába, ahol rövid látogatást követően megismerhetjük a költő életének legfőbb eseményeit.  Túristvándiba megcsodálhatjuk az ország egyetlen működő Vízimalmát.

Az Európában egyedülálló alulcsapos vízimalom ma is működőképes. Penyigén, a Lekvárdában a hagyományos szatmári nemtudom szilva befőzésének titkaiba leshetünk bele, természetesen kóstolóval és vásárlási lehetőséggel. Végezetül Kállósemjénbe, a Kállay-kúriához utazunk. A külső és belső rekonstrukción átesett kúria termeiben átélhetjük a '20-as, '30-as évek dzsentri hangulatát, és láthatjuk az egykori miniszterelnök Kállay Miklós dolgozószobáját. A Kállay-örökség bemutatása mellett korabeli autók, motorok és kerékpárok is láthatók, köztük a miniszterelnök eredeti Ford T-modellje is. Élményekkel telve indulunk haza. Érkezés Nyíregyházára és Debrecenbe az esti órákban.

Részvételi díj: Kidolgozás alatt
(az ár 35 fő fizető utasra van kalkulálva)
 
 
Részvételi díj tartalmazza:
- utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- 2 éj szállás Vásárosnaményba vagy környékén 3 *-os szállodában
- 2 reggeli
- idegenvezetés + helyi tárlatvezetés
- szervezési díj és ÁFA
 
Külön fizetendő:
2 vacsora: 12.000 Ft / fő
Belépők:
Máriapócs
Nyírbátor: Minorita templom  (Krucsay oltár)
Nyírbátor: Református templom 
Vaja: Vay- kastély 
Tákos: Református templom 
Csaroda: Református templom 
Szatmárcseke: Kölcsey múzeum
Túristvándi: Vizimalom 
Kállósemjén: Kállay-kúria
 
Minden utasnak csak azt a belépőt kell fizetnie, ahova szeretne bemenni.
 
Egyágyas felár: 16.000 Ft
(csak az az utas fizeti, aki egyedül szeretne lenni egy szobában)
 
Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda,  4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947
Email: nyirtour@t-online.hu
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu
Facebook: facebook.com/nyirsegutazasiiroda
Engedélyszám: U 000404

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.