Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

ERDÉLY KINCSEI

Nagyvárad, Király-hágó, Körösfő, Kolozsvár, Tordai sóbánya, Tordai hasadék Torockó-Székelykő, Válaszút, Bonchida, Zilah, Nagykároly

2023. április 17-20

4 nap/3 éj

 

Csatlakozási lehetőségek: Nyíregyháza, Újfehértó, Debrecen, Berettyóújfalu, Ártánd 

 

1. nap: Nyíregyháza – Debrecen -Ártánd - Nagyvárad – Királyhágó – Körösfő - Kolozsvár -Torockó

Elutazás Nyíregyházáról és Debrecenből a reggeli órákban. Határátkelés Ártándon. Nagyváradon megtekintjük a Püspöki Székesegyházat, mely Erdély legnagyobb Barokk temploma.  Királyhágón fotószünet (530m) rövid megálló, ahonnan gyönyörű a panoráma az Erdélyi medencére. Következő megállónkKörösfő. A falu 4 fiatornyos református temploma árulkodik az 1550-es évek nagy vallástörténeti eseményéről, a reformáció szellemiségének Erdélybe való megjelenéséről. (templomlátogatás). Majd fejet hajtunk Vasvári Pál az 1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő hősi halottjának emlékkopjafájánál. Kolozsvárraérvegyalogos városnézés keretében megtekintésre kerül a főtér nevezetességei,Mátyás Király szülőháza és szobra, Szent Mihály templom, Farkas utca nevezetességei, Bolyai Egyetem stb. Este szállás elfoglalása Torockón. (3 éj) Torockó – Világörökségi helyszín, a legszebbnek tartott székely falu.

2. nap:Tordai sóbánya látogatás – Tordai-hasadék(kb. 3 órás túra)

Reggeli után Tordára indulunk, ahol egy mágikus birodalomat tekintünk meg a föld mélyében.  A tordai sóbánya Torda egyik legfontosabb turisztikai és gyógyhelye. A barlang olyan különleges, hogy a világ 25 hihetetlen látványosságai közé sorolták. (óriáskerék mini golfpálya, billiárd, csónakázó tó stb.) A sóbánya meglátogatása után Erdély egyik legszebb természeti látványosságához a Tordai-hasadékhoz indulunk, Az elénk táruló tájkép messze felülmúlja várakozásunkat: hatalmas, domboktól, sziklás oldalaktól körülzárt mély katlan tárul elénk, amely egy nagyobb beszakadt barlangrendszerből jött létre. Ezt beszakadt völgyet mosta a benne folyó Hesdát-patak ki sok-sok ezer éven keresztül, míg elnyerte mai formáját. Elindulunk a helyenként 250 méteres magasságot is meghaladó sziklafalak között völgyben, melyhez több Szent László legenda fűződik. (Túra utunk nem megterhelő, mindössze 4 km hosszú és 60 méter szintemelkedésű). A túra végén egy Árpád-kori településre Magyarpeterdre érkezünk.  Élményekkel feltöltődve indulunk vissza szálláshelyünkre, vacsora.

 

3.nap: Torockó - (Székelykő)  Világörökségi helyszín, a legszebbnek tartott székely falu.

 

Reggeli utánelkezdjük torockói programunkat. Az egykori bányaváros lakói betelepült Székelyek, a Székely-kő hármas csúcsa alatt. A település Erdély legnyugatibb végvára, és talán egyik legszebb faluja. A zömmel magyarok lakta festői fekvésű falu egyedi stílusú a hófehérre festett házaival, különleges népviseletével és népművészetével Európa Nostra-díjatnyert és nagy eséllyel pályázik a Világörökségi címre. A faluból a Székely-kő (1128m) megmászható.

 

Túrázási lehetőség!A népszerű mondás szerint Torockón kétszer kell fel a nap. Először ahogy szokott kakasszóra pirkadatkor, azután eltűnik a Székelykő irdatlan sziklatömbje mögé, hogy pár perc múlva ismét

előbukkanjon a hegy mögűl, az ébredező falura. Szabadprogram keretein belül lehetőség van vásárolni a Torockói népi iparművészeti termékekből. Este szállás elfoglalása, vacsora.

 

4. nap: Torockó - Válaszút – Bonchida – Zilah – Nagykároly – Vállalj – Nyíregyháza - Debrecen

Reggeli után indulunka Mezőségbe, mely Kulturális tájegység, ahol a szórvány magyarság él. Első megállónk Válaszút, ahol a Bánffy család 19. sz.-i kastélyát és a Kallós Zoltán Alapítvány házában látható Erdély egyik legszebb népművészeti gyűjteményét tekintjük meg. A Bánffy kastélyban született Vass Albert erdélyi író. Innen Bonchidára indulunk, ahol Erdély egyik legnagyobb, főúri kastélyát az „Erdélyi Wersailles” a 17. sz.-ban épült Bánffy kastélyt látogatjuk meg.  Ezt követően átsétálunk a XII. sz.-ban épült Árpád-kori Református Műemlék templomba, ahol helyi tárlatvezető ismerteti a tájegység, templom, illetve az itt élő szórvány magyarság történetét.

A szilágyságon keresztül, Zilah, Nagykároly Vállalj (határátlépés) útvonalon érkezés Nyíregyházára majd Debrecenbe az esti órákban.

Részvételi díj: 88.000 Ft/fő

 

A részvételi díj tartalmazza:

  • Utazás Nemzetközi engedéllyel rendelkező 49 fős turista autóbusszal
  • Szállás: 3 éj Torockón, panzióban
  • Ellátás: félpanzió (3 reggeli, 3 vacsora)
  • Idegenvezetés

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

  • Belépők és járulékos költségek ára: kb. 150 RON/fő

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.