Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Farsangi hangulat Erdélyben

A tél csodái Székelyföldön farsangtemetéssel és disznóvágással

2019. február 28. - március 03.

4 nap / 3 éj

Ősrégi szokás Erdélyben a nagyböjt előtti farsangtemetés, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemeznek. A közelmúltban, a hosszú téli esték mulasztására a fiatalok egymás házainál gyűltek össze, a legények maszk mögé bújva verseket mondogattak és a leányokat, vagy barátaikat ijesztgették. Sajnos az ünnep egyes szokásai mára már elfelejtődtek, de ami ma is él még, az a farsangi időszakot búcsúztató bál, melynek időpontja egybeesik a húsvéti böjt kezdetével. A farsang a tél elmúlásának, szimbolikus “eltemetésének” az ünnepe, amelyet a vidámság, az álarcos felvonulás és a tréfás jelenetek jellemeznek.

Csatlakozási lehetőségek: Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu

 

1. nap: Nyíregyháza – Debrecen – Ártánd – Torda - Korond - Székelyudvarhely.
Elutazás a kora reggeli órákban Nyíregyházáról, illetve Debrecenből. Nagyvárad, Királyhágó, Körösfő útvonalon érkezés Tordára. Meglátogatjuk a sóbányát, mely látogatóterének infrastruktúrája európai uniós támogatással újjászületett. Belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, mini golfpálya és további kényelmi szolgáltatások is létesültek, melyek a látogatók rendelkezésére állnak. Ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely. Korondon a fazekas mesterségéről híres faluban a kirakodóvásár népi iparművészeti termékei közül vásárolhatunk. Érkezés Székelyudvarhelyre az esti órákban. Szállás elfoglalása, vacsora (3 éj).

2. nap: Homoródfürdő - Csíkszentdomokos:  Megyei Farsangtemetés
Ezen a napon egy igen tartalmas és különleges hagyományőrző programra hívjuk meg utasainkat Csíkszentdomokosba. Reggeli után a székelyek szent Hargita hegyén áthaladva rövid megálló Homoródfürdőn, ahol megkóstoljuk székelyföld híres borvízét. Csíkszentdomokosban részesei lehetünk a 27. alkalommal sorra kerülő Székelyföld közös téltemetésén. 10 - 15 tréfás humorú maskarás álarcos hagyományőrző csoport és a falu apraja-nagyja lesz a főszereplő ebben a régóta őrzött népszokásban, melybe mi vendégek is bekapcsolódhatunk. Tréfás rigmusok, énekek, szólások, jajgatások közepette búcsúzunk közösen a téltől a nagy tűz mellett. Közben lehetőség van megkóstolni a szentegyházi forralt bort, kürtős kalácsot, szilvapálinkát, házi zsíros kenyeret, szalonnát, teát és sok más helyi ízeket. Az egész napos programon néptánccal, énekléssel, kabarés jelenetekkel, hangos kacagással, jelmezekkel, házak előtti farsangi ételek, italok kínálásával, minden utcából érkező farsangtemető csoportokkal, színpadi fellépésekkel mulattatják az ide érkező farsangtemető sokadalmat. Mesébe illő látvány, rengeteg történelmi és kulturális élmény Erdély magával ragadó tájain. Esti órákban visszaindulunk a szálláshelyünkre.

3. nap: Disznóvágás Bogárfalván - Farkaslaka - Szentlélek (fakultatív program)
Ezen a napon egy hangulatos disznóvágás programra indulunk egy színtiszta magyarok által lakott székely falucskába, Bogárfalvára. Fogópálinka, svédasztalos kínálás helyi ízekből (kolbász, szalonna, disznósajt, tepertő, stb.). A levágás, perzselés, fürösztés, felbontás megtekintése, közben szekerezés vagy hó esetén lovas szánozási lehetőség, forraltborozás, kávé, tea, pálinka fogyasztható. A zenész húzza a talpalávalót, mulatunk, énekelünk, közben készül a hagymás vér, az üstben a finom ebédünk (lecsi-pecsi, puliszka, sült szalonna), melyhez kemencében sült házikenyeret fogyasztunk. Délután Farkaslakára indulunk - Tamási Áron sírja, emlékezés parkja és kirakodóvásár. Székelyszentléleken házi jellegű sajt vásárlása, majd szabadprogram. Este vacsora a szállodában.  
Az egész napos program ára: 7.900 Ft / fő   

4. nap: Segesvár – Körösfő – Ártánd – Debrecen - Nyíregyháza
Reggeli után a szászföldi Erdéllyel ismerkedünk. Segesváron séta az ősi szász település és a vár ódon hangulatú utcáin (UNESCO Világörökség). Körösfőn a Kalotaszeg vidékére jellemző kazettás mennyezetű református templomot tekintjük meg, majd vásárlási lehetőség a kirakodóvásárban. Hazaindulás, érkezés Debrecenbe, majd Nyíregyházára az esti órákban.

 

Részvételi díj:

49.500 Ft / fő (3* szállodában)

39.500 Ft / fő (egyszerű panzióban)

 

A részvételi díj tartalmazza:

utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező autóbusszal,

3 éj szállás 3* szállodában vagy egyszerű panzióban,

idegenvezetés

 

Részvételi díj nem tartalmazza:

félpanzió (3 vacsora + 3 reggeli): 9.000 Ft / fő (a program félpanzióval foglalható),

helyszínen fizetendő belépők és járulékos költségek ára kb. 90 RON / fő,

BBP biztosítás (Irodánkban is köthető.)

 

Minimális létszám: 35 fő

Egyágyas felár: 15.000 Ft / fő

    

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.