Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Erdély: Barangolás Székelyföld gyönyörű tájain

Nagykároly – Zilah -Zetelaka – Madarasi Hargita (1801 m) - Homoródfürdő Csíkszereda – Nyerges-tető - Korond – Körösfő

2022. Július 21 - 24.
                   Szeptember 22 -25.

4 nap
Csoportok részre is megszervezzük az utat a kért helyszínről és időpontban!

Csatlakozási lehetőségek:
Nyíregyháza, Debrecen
 
1. nap: Nyíregyháza – Debrecen – Vállaj (határátkelés) - Nagykároly – Zilah – Zetelaka
Elutazás Nyíregyházáról és Debrecenből a kora reggel órákban. Határátkelés után, rövid megálló Nagykárolyban, ahol a romantikus 17. századi lovagvárat, a Károlyi kastélyt és annak várkertjét látogatjuk meg. A kastély a Károlyi család birtoka volt, ma múzeum és könyvtár működik benne. Kastélylátogatás után elsétálunk a Szarvas fogadóhoz, melynek teraszáról látta meg először Petőfi Sándor Szendrei Júliát. Rövid szabadprogram után indulunk a Szilágyságba, Zilah városába. Belvárosi városnéző sétánk során ismerkedünk a megyei jogú város magyar történelmi központjával (református templom, Fadrusz János szobra, mely azt ábrázolja, hogy Gróf Wesselényi Miklós átadja jobbágyának a felszabadító levelet). Kívülről látjuk a Református kollégiumot, melyben Ady Endre is tanult, és itt írta az „Üzenet egykori iskolámnak” című versét. Rövid szabadprogram után tovább indulunk, és Kolozsvár, Korond, Székelyudvarhely érintésével érkezünk szálláshelyünkre Székelyföldre, Zetelakára. Szállás elfoglalása, vacsora (3 éj).
 
2. nap: Zetelaka (Kenyér és kalácssütés kemencébe, táncbemutató, helyi parasztpiknik) - Kirándulás a Madarasi Hargitára (1801 m)
Reggeli után szálláshelyünkön Zetelakán töltjük a délelőttöt. Vendéglátónktól megismerjük a kenyérdagasztás és sütés fortélyait. A kenyér és a kalács kemencében lesz megsütve, melyet majd közösen fogyaszthatunk. Közben míg sülnek a finomságok, addig székely népviseletbe öltözött helyi táncosok és énekesek mutatják be részünkre a székely ének és tánckultúrát. A frissen kisült kenyér mellé dél körül hidegtálas parasztpiknikkel kedveskedik vendéglátónk. Ebéd után autóbuszos kirándulást teszünk a Székelyek Szent hegyére, a Madarasi Hargitára (1801.m). Fent a hegyen elsőként a számtalan kopjafa szívmelengető látványa ragadja meg figyelmünket. Aztán a gyönyörű kilátás a terjedelmes Hargita-fennsíkra, az Erdélyi-medencére és a környék közelebbi és távolabbi hegyeire. Élményekkel feltöltődve este visszaérkezés szálláshelyünkre, vacsora. (igény szerint élőzenés mulató est, borozással)  
Az egésznapos program ára: 150 LEI / fő, mely helyszínen fizetendő
 
3. nap: Zetelaka - Homoródfürdő – Csíkszereda – Nyerges-tető
Reggeli után kirándulást teszünk a Keleti Kárpátokba. A Hargita-hegységen áthaladva megállunk Homoródfürdőn, ahol borvizet kóstolhatunk, és lehetőség van Góbé termékekből vásárolni. (helyi specialitások: zakuszka, padlizsánkrém, házi lekvárok, házi sütemények, likőrök stb.) Innen Csíkszeredába Hargita megye megyeszékhelyére érkezünk. Megtekintjük a Mileneum néven ismert templomot, melyet Makovecz Imre tervezett. Ez a templom a magyarság múltját és jövőjét tükrözi. Jurta formájú belső tere, „a végtelenség, a nyugalom és a tisztaság érzésével párosul”. Tovább utazunka 878 m magasan fekvő Nyerges-tetőre. Nyerges-tető a Háromszéki-medence és a Csíki-medence közötti összekötő a Csíki-havasok és a Torjai-hegység között. A hágó számtalan véres ütközet helyszíne volt a tatár és török beütésekor, valamint a szabadságharc idején. Itt vesztette életét 1849. augusztus 1-én pár száz székely katona. 1849. augusztus 1-jén Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredes vezetése alatt mintegy 1000 honvédjére bízta a szoros védelmét. A székelyek élet-halál harcot vívtak az Eduard Clam-Gallas osztrák tábornok vezette, 12 000 főt számláló osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen. A székelyek hosszú ideig sikeresen kitartottak, azonban az orosz-osztrák sereg bekerítette őket, Így sajnos nem tudtak megmenekülni hősi halált haltak. A hősök emlékére állított, vesszőből és ágakból készült első kereszteket, mára különböző szimbolikus formátumú kopjafák váltották fel. Nemzeti emlékhely. Koszorúzás után visszaindulunk szálláshelyünkre, vacsora.
 
 
4. nap: Zetelaka -Korond – Körösfő – Debrecen - Nyíregyháza
Reggeli után a fazekasság központjába Korondra érkezünk. A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Józsa János népi iparművésznél, tájékoztatót kapunk a fazekasság történetéről. Vásárlási lehetőség „tiszta forrásból” a fazekasmester termékeiből. Az egész falu egy nagy kirakodóvásár, melyen lehetőség van végig sétálni, nézegetni, vásárolni. Korondról kis pihenővel a Körösök vidékére érkezünk Körösfőre. A falu 4 fiatornyas református temploma tükrözi a tájegység népi kultúráját. (templomlátogatás) Vásárlási lehetőség a kirakodóvásárban (terítők, fafaragványok stb.) Nagyváradon, a Sebes körös partján fekvő városon áthaladva érkezünk az Ártándi határátkelőhelyre. Érkezés Debrecenbe és Nyíregyházára az esti órákban.
Részvételi díj  52.900 Ft / fő
(az ár 30 fő fizető utasra van kalkulálva)
 
Részvételi díj tartalmazza:
- utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- 3 éjszaka 3*-os panzióban Zetelakán
-  idegenvezetés, szervezési díj és ÁFA
 
Külön fizetendő:
- Fakultatív félpanzió: (3 reggeli + 3 vacsora): 12.000 Ft / fő
- helyszínen fizetendő belépők és járulékos költségek ára: 100 RON/fő
- BBP biztosítás, Sztornó biztosítás (Irodánkban köthető)
 
Egyágyas felár (panzióban): 10.000 Ft / fő
(csak az az utas fizeti, aki egyedül van egy szobában)
 
Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda; Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947
Mobil: 06-30/531-2137    
Email: nyirtour@t-online.hu  
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu 
Facebook: facebook.com/nyirsegutazasiiroda   
Engedélyszám: U000404

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.