Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Egy mesés nap a Cserhátalján, Palócföldön

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON

2022. pontos dátum kidolgozás alatt!

       (1 nap szombat)

Csatlakozási lehetőségek: 
Nyíregyháza, Debrecen, M3 autópálya pihenői

 

Indulás reggel órákban Nyíregyházáról (Római Katolikus templom, Kossuth tér 4.)  és Debrecenből (Tesco parkoló – Kishegyesi u. oldala) .

Rövid pihenőkkel érkezünk a "tót atyafiak és a jó palócok" földjére, Cserhátaljára.

Elsőként megtekintjük Egyházasdengeleg település Árpád-kori templomát, majd innen Nógrád megye egyik legszebb fekvésű falucskájába Bérbe érkezünk. Itt a Magyarok Házát látogatjuk, melynek múzeuma a magyarságtudatot reprezentálja. Az Árpád-házi királyoktól, Bem tábornokig mindenki emlékével találkozunk, akik országunknak valaha is dicsőséget szereztek. A csárda teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a tájra. A falu magyaros berendezésű éttermében házias ételek, íncsiklandozó helyi specialitások várják az idelátogatót. Innen tovább utazunk a magyarországi szlovákság talán legjelentősebb gasztro-folklór rendezvényére, a Vanyarci haluskafesztiválra, sztrapacskafőző versenyre.  

A település kiemelt eseménye, mely gasztro-kulturális rendezvény folklór műsorral, gyermek programokkal, kézműves kirakodó vásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással”, haluskaszaggató táncházzal. A finom haluska (sztrapacska) kóstolása mellett lehetőség van gyalogosan vagy akár lovas kocsival egy sétát tenni a Cserhát déli dombjai között meghúzódó kis falucskában és megnézhetjük a Viselettörténeti Babamúzeumot, a Tájházat, a Patkolt tojás kiállítást, az Ősmaradvány és kőzet kiállítást, a Millenniumi Emlékparkot. A hagyományőrző eseményre nem csupán a környező településekről, de a szomszédos Szlovákiából is szép számmal érkeznek.

Aki szeretne túrázni,annak lehetősége van rá: 7.5 km–es gyalogtúra Bér falucskából Vanyarcra. Fenyves erdőn és természetvédelmi területen haladva érünk a Nagy-hegyi kilátópontra, (403m) ahol gyönyörű panorámában lesz részünk. Az Egresi erdőn átsétálva érünk a sztrapacska fesztivál helyszínére. Részt veszünk a maradék időnkben a fesztiválon, majd hazaindulunk. Érkezés Nyíregyházára az esti órákban.

Részvételi díj: 12.500 Ft/fő
(a részvételi díj 40 fő fizető utasra van kalkulálva)

 

Részvételi díj tartalmazza:  
- utazás turista autóbusszal 
- idegenvezető
- túravezető
- szervezési díj és Áfa

 

Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda, 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947   
Mobil: 06-30/531-2137;
Email: nyirtour@t-online.hu;
Honlapcím:www.nyirsegutazas.hu
Facebook: facebook.com/nyirsegutazasiiroda, 
Engedélyszám: U 000404

Hozzájárulok, hogy a nyirsegutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a nyirsegutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.